Exloo 2012

EXLOO – Exloo gaat zondag 15 juli even terug in de tijd. Van 10.00 tot 17.00 uur wordt de vijfde editie van het folklorefestival Op de Kloeten gehouden.

Op het vijf hectare grote festivalterrein wordt volop aandacht geschonken aan werk, vermaak, klederdracht, de Drentse taal, landbouw, veeteelt, kinder- en volkspelen uit vervlogen tijden.

Demonstraties
Het publiek kan een kijkje nemen bij demonstraties van een smid, een rietdekker, een klompenmaker, een papierschepper en andere (oude) ambachtslieden. Op de velden bij het evenemententerrein worden landbouwactiviteiten als dorsen, graan schonen, koren maaien en binderen gedemonstreerd.

Kinderen kunnen zich vermaken met oude spelmaterialen als tollen, bloklopen, hoepelen en knikkeren.

De volwassen- en kinderdansgroep van DeSchaopn’dansers en een gastdansgroep uit Friesland demonstreren oude dansen.

Het Exloër koor De Hondsrugzangers demonstreert zijn zangkwaliteiten op een horecaplein, terwijl dweilorkest Dinges zich de hele dag al musicerend over het festivalterrein voortbeweegt.

Jubileumkaasjes
Ook worden lekkernijen ‘uit grootmoeders tijd’ bereid. Zo worden in een handgemaakte bakkersoven broden gebakken en worden vanwege het eerste lustrum van Op de Kloeten speciale ‘jubileumkaasjes’ gemaakt.

Verder is de Exloër schaapskudde aanwezig, worden oldtimers geshowd en zijn enkele oude stoommachines – zoals een lintzaag en een met stoom aangedreven cirkelzaag – te bewonderen. De stoom machine is zondag niet in akie gekomen ivm een ongeval met het uit laden op zaterdag avond. De zaag is zondag aangedreven door een Vierzon 302.

Met de paardentram kan een tochtje gemaakt worden over het terrein.

Er zijn +- 2500 bezoekers geweest